Skip to main content
Thuisblijven na overlijden. Wat komt er kijken bij een thuisopbaring?
Een afscheid om nooit te vergeten

Wat komt er kijken bij een thuisopbaring?

De meeste van mijn klanten kiezen voor een thuisopbaring. Toch is het voor hen vóóraf moeilijk in te schatten hoe een thuisopbaring eruit kan zien en wat er aan die keuze vooraf gaat.

Lees meer

“Thuis afscheid nemen van een dierbare kan een belangrijk onderdeel zijn van de week van de uitvaart. In rust en in een vertrouwde omgeving afscheid nemen van een geliefde wordt vaak als kostbaar ervaren.”

Karen AdmiraalUitvaartbegeleider

‘Zo mooi dat we thuis afscheid van haar konden nemen’. Dat hoor ik vaak terug tijdens een nagesprek. Er is helaas nog veel onbekend over een thuisopbaring. Kun je bijvoorbeeld kiezen voor een thuisopbaring wanneer je klein woont of wanneer de toegang tot je huis een smalle trap is? Wanneer je bent overleden in een ziekenhuis of hospice, mag je dan ook kiezen voor een thuisopbaring? Wat kost een thuisopbaring eigenlijk en is dat niet veel duurder dan een uitvaartcentrum? Op deze pagina geef ik antwoord op je vragen en vertel ik je graag wat er komt kijken bij een thuisopbaring. 

Kun je kiezen voor thuisopbaren wanneer je klein woont?

Ja, dat kan zeker! Het kan zelfs in een tweepersoons studio van 40m2. Natuurlijk is het dan passen en meten en kun je jezelf de vraag stellen of je dit wilt en kunt. Maar als het fijn aanvoelt en wanneer je denkt dat het een gemiste kans is wanneer je het niet doet, doe het dan!

Mijn tip; gebruikmaken van een kamerscherm of een klamboe kan zorgen voor een gewenste afscheiding. Sommige mensen vinden dat fijn. Ook het plaatsen van een bos bloemen aan het voeteneinde van een overledene is een optie.

Ik heb een smalle trap in huis, is thuisopbaren dan ook mogelijk?

Dat kan zeker, het gebeurt zelfs heel vaak. Vooraf beoordeel ik of een brancard nodig is of niet. Het verplaatsen van een overleden geliefde via een smalle trap in een kist is vaak niet de fijnste optie. De familie mag altijd bij het thuisbrengen aanwezig zijn, het hoeft natuurlijk niet.

Mijn tip; kies wat goed voelt en luister naar je wat je hart je ingeeft, ook wanneer je omgeving een andere mening heeft.

Thuisopbaren is het overlijden & het leven verbinden

Wat komt er precies kijken bij een thuisopbaring?

Bij een thuisopbaring kun je kiezen uit veel mogelijkheden. De opbaring kan op bed, in een prachtige kist, op een opbaarplank in een wade of zelfs in een prachtige mand met een wade. We kiezen samen een plek die geschikt is en goed voelt. Mooie plekken in huis zijn vaak de serre, een rustige hoek in de woon- of slaapkamer of misschien zelfs in een atelier in de tuin. Daarnaast kun je kiezen voor een opbaarmethode met of zonder koeling. Daar vertel ik je graag alles over zodat je een goede keuze kunt maken en weet wat je moet doen en wanneer. We hebben in de week van de uitvaart dagelijks contact over hoe de opbaring verloopt. Hierin ontzorg ik je volledig. Samen bespreken we hoelang de opbaring duurt en wanneer we de kist of wade definitief sluiten.

Condoleance thuis

Wanneer iemand thuis is opgebaard, kun je daar ook de condoleance laten plaatsvinden. Dat kun je groots aanpakken of juist heel intiem en klein. Je maakt zelf de keuze wie je daarbij uitnodigt. Als je veel mensen per kaart of via een persoonlijk bericht uitnodigt, is mijn advies om de condoleance te verspreiden over een paar dagdelen. Zou houd je overzicht en is er meer tijd om herinneringen te delen en er voor elkaar te zijn. In alle rust kunnen de genodigden dan afscheid nemen.

Mijn tip; zorg voor voldoende vazen en ruimte voor de bloemen die worden meegebracht. Ik assisteer graag op deze dagen om de genodigden persoonlijk te ontvangen. Je kunt ook een vriend, vriendin, familie of een goede buur vragen om je daarbij te helpen. Wanneer je ervoor kiest om een hapje en een drankje te serveren, houd er dan rekening mee dat de genodigden wat langer blijven. Is dat niet jouw gedachte bij de condoleance, serveer dan glazen of kannen met water. Hierin adviseer ik je graag.

“Vaak heeft de naaste familie de wens om nog een laatste keer langs het woonhuis van hun dierbare te rijden voordat ze definitief afscheid nemen. Dit is een mooi alternatief wanneer je niet kiest voor een thuisopbaring.”

Karen AdmiraalUitvaartbegeleider