Skip to main content

“Met onze blik op de zee en met zand tussen onze voeten nemen we afscheid van jou bij het strandpaviljoen.”

Ben je zelf aan het oriënteren wat de mogelijkheden zijn als je komt te overlijden? Of informeer je naar de opties die er zijn wanneer een geliefde komt te overlijden? Hier lees je meer over een afscheid aan zee. 

Met elkaar afscheid nemen op een locatie die past bij het geleefde leven maakt een afscheid buitengewoon mooi. Wanneer die perfecte locatie voor jou op het strand, in de duinen of direct aan zee is, is het prachtig om het afscheid te laten plaatsvinden bij bijvoorbeeld het strandpaviljoen waar je zo graag kwam. Of bij de surfclub waar je lid van was. Laat je verrassen en inspireren door de opties die er zijn!

Afscheid aan zee

Buitengewoon Afscheid heeft een groot netwerk van strandpaviljoens die graag hun deuren openen voor een uitvaartceremonie op het strand. Hoe ziet dat er nu precies uit? Je krijgt in een mand, kist of baar een mooi plekje op de locatie of op het strand zelf. De hele afscheidsceremonie kan daar plaatsvinden; de condoleance, de dienst zelf met bijvoorbeeld live muziek en het samenzijn na het officiele of informele deel.

Stel je voor? Je nabestaanden met zicht op de zee, misschien wel met de voeten in het zand en naderhand een wijn in de hand. Je kunt er vervolgens voor kiezen om alleen door mij en een chauffeur naar de begraafplaats of het crematorium te worden verplaatst óf je kiest er bijvoorbeeld voor om met een klein gezelschap je laatste afscheid te plannen op een begraafplaats. De aanwezigen die achterblijven op het strand kunnen jou en eventueel je nabestaanden informeel of met een persoonlijk ritueel uitzwaaien met de ruisende golven en het geluid van meeuwen op de achtergrond.

Uitvaart op het strand

Een strandpaviljoen is natuurlijk standaard ingericht als horecalocatie, maar voor een uitvaartceremonie en/of een condoleance op het strand passen wij de ruimte met liefde voor je aan. Geen rijtjes met stoelen naast en voor elkaar? Geen probleem! Statafels die vaak een fijn gesprek bevorderen? Prima, jij beslist hoe genodigden zitten of staan. Binnen of buiten? Ook daar heb je vaak een vrije keuze. Met terrasschermen of een privédeck zijn er voldoende opties om het afscheid bij elke weersomstandigheid door te laten gaan. De uiteindelijke vorm kan klein of groots zijn, met en zonder catering. Een afscheid op het strand zorgt vaak voor een fijne, informele en warme sfeer.

 

"Ooit had ik een afscheidsdienst voor een jonge vrouw vormgegeven. Zij liep altijd met haar hond over het strand. Vanzelfsprekend voor haar was daarom dat haar hond met alle hondenvrienden aanwezig was tijdens haar afscheid op dat strand."

Saxofonist bij uitvaart

Alle seizoenen van het leven

Sommige strandtenten worden in de wintermaanden gesloten en ook werkelijk afgebroken. Deze worden voor de zomerperiode weer opgebouwd. Logischerwijze zijn deze locaties in de winterperiode niet te boeken voor een uitvaart aan zee. Gelukkig zijn er ook dan voldoende alternatieven.

Er zijn veel locaties die het gehele jaar open blijven, tijdens alle seizoenen. Ik vraag altijd na of ook tijdens een drukke zomerperiode een afscheid aan zee mogelijk is. Eigenaren van strandhuisjes of paviljoens willen graag met liefde iets waardevols betekenen.

Strandwandeling na uitvaart

Rituelen aan zee

Heb je handelingen of rituelen die je altijd op het strand doet? Neem je altijd dezelfde picknickmand mee? Dezelfde parasol? Leg je je handdoek altijd op dat vaste plekje? Haal je koffie en ijsjes bij een vaste strandtent? We nemen zoveel mogelijk van die momenten mee in de afscheidsdienst aan zee.

Wanneer je gek bent van wandelen over het strand, is het mooi om de kist of de baar een stuk over dat vertrouwde strand te dragen. Naar de vloedlijn of juist naar die strandlocatie. Of misschien wel een bijzondere rouwrit over het strand? Of live muziek aan de vloedlijn of op de strandlocatie? Of alle genodigden vragen een wandeling langs de zee te maken voordat ze in hun auto stappen en huiswaarts keren… de achtergelaten voetstappen die worden meegevoerd terug naar zee geven een mooie symboliek aan een afscheid aan zee.

Uitvaart aan de zee

Buitengewoon afscheid op zee

Er bestaan een groot aantal buitenlandse rituelen rondom een afscheid op zee. Of aan zee, of een combinatie daarvan. Een ervan is een Braziliaans ritueel met het afsteken van een rode fakkel. Als eerbetoon aan diegene die is overleden. Nabestaanden springen dan 7 keer over de golven en doen een wens. Een ander is de Paddle-out.

Een paddel-out is een prachtig waterritueel waarbij surfers samen het water opgaan om stil te staan bij een overlijden. In het water vormen ze een grote cirkel, ze pakken elkaars handen, delen woorden of zingen en slaan op het water. Een prachtig ritueel om een overleden maatje of teamgenoot uit de surf- en waterwereld te herdenken. Vaak gebeurt dit bij omgekomen surfers en lifeguards. Afsluitend worden bloemen in het water gestrooid.

Een asverstrooiing op het strand is ook mogelijk. Daar waar de oneindige elementen van het leven in strand, zand en zee samenkomen met de eindigheid van het leven. Veel symboliek, maar als het bij je past is het mogelijk.

Live muziek tijdens een uitvaart aan zee, wel eens aan gedacht? Het is een unieke manier om het afscheid persoonlijk te maken. Je kiest je eigen muziek en instrumenten. Live muziek maakt de herinnering aan een afscheid prachtig mooi. Laat je daarover inspireren, er is zoveel betaalbaars mogelijk.

Uitvaart in strandpaviljoen

In het kort

Passen deze woorden bij jou en jouw leven? Wil je dat meenemen in een afscheidsdienst op een bijzondere plek? Neem contact met mij op voor een kennismakingsgesprek!

  • Ik houd van hardlopen en wandelen op het strand, met mijn partner, kinderen en familie
  • Gek op strandsport als kyten, surfen, paddlen en varen op zee
  • Ik houd van zand tussen mijn tenen als ik heerlijk op ‘n strandbedje lig onder een parasol
  • Warme chocolademelk met slagroom in de winter na een strandwandeling in de wind
  • Met mijn honden ga ik regelmatig naar het strand, ook als regent. Het geeft ontspanning
  • As verstrooien op het strand, in de zee of op een ander water

“Achteraf zijn we dankbaar dat we de dag afsloten op de plek aan het strand dat zo bij haar paste. Zo’n enorme troost voor ons.”

Zie hieronder twee mooie voorbeeld video’s (geen echte situatie).