Skip to main content

Een aantal handige tips voor een afscheidsgedicht of een uitvaarttoespraak.

Wanneer je iets wilt afsluiten of juist wilt beginnen, wat zeg je dan precies? Kun je iets verkeerds zeggen, of iets ongepast? Wat wil je op dat laatste moment graag vertellen over jouw dierbare? Hoe voorkom je dat de aanwezigen de aandacht voor jouw zorgvuldig samengestelde uitvaartspeech verliezen? Op al je vragen kan ik ja, nee, misschien of ik weet het niet zeggen. Hier lees je wat je kunt doen om te voorkomen dat jij je ongemakkelijk voelt tijdens een uitvaartspeech.

Heb je ook gedacht aan het schrijven van een afscheidsgedicht? Kies vooral wat bij jou of jullie relatie past.

Neem de tijd
Begin op tijd
Geef je emoties alle ruimte
Laat je inspireren door familie en vrienden

Afscheidsgedicht of afscheidsspeech

Allereerst, neem alle tijd en begin op tijd, maar zeker niet voordat je al je emoties eerst alle ruimte hebt gegeven. Praat vooraf met familie en vrienden, zij kunnen je vast en zeker prachtige verhalen vertellen. ….zie het als inspiratie voor jouw uitvaartspeech of zelfgeschreven uitvaartgedicht.

Elke afscheidsspeech wordt beter als deze persoonlijk en herkenbaar is voor de aanwezigen.

 

Pen, papier, dictafoon
Korte zinnen, woorden, plaatjes, foto’s, muziek
Bestaand afscheidsgedicht

Aan de slag met jouw uitvaarttoespraak

Daarna, pak een pen of potlood en een stukje papier. Digitaal kan natuurlijk ook. Sluit je ogen en schrijf op wat in je opkomt over diegene voor wie je een afscheidsgedicht of een uitvaarttoespraak wilt schrijven. Je kunt het in losse woorden doen, in korte zinnen of zelfs via een dictafoon wanneer je lekker buiten wandelt in de oude woonbuurt van jouw dierbare of zomaar onderweg bent. Dan nog, het blijft zoeken naar woorden voor het onzegbare. Kun je de juiste woorden niet vinden, kies dan voor een enkel bestaand afscheidsgedicht dat precies vertelt wat jij wilt zeggen. Vergeet niet je fotoboeken door te bladeren. Foto’s brengen je snel terug in een mooie herinnering. Dit is niet allemaal bruikbaar, maar dat lossen we later op! Nu heb je je basis en kun je je in memoriam voordragen.

Kill your darlings
Begin, midden en einde van je uitvaarttoespraak
500 woorden in 5 minuten

Lekker lang of kan jouw afscheidsspeech korter?

Je hebt een aantal A-4’tjes geschreven of Post-its opgeplakt met mooie anekdotes, vakantieverhalen en andere hoogte- en dieptepunten uit jullie leven. Daarin schrappen is de moeilijkste opdracht. Onthoud dat je toehoorders van jouw uitvaarttoespraak ongeveer 5 minuten kunt vasthouden met jouw woorden. Een goede speech heeft een begin, een midden en een einde.

Houd rekening met een afscheidsspeech ongeveer 500 woorden in een warme taal. Die taal spreekt iedereen op die dag. Maak je tekst zo beeldend mogelijk. Gebruik eventueel daadwerkelijk foto’s of een film op de achtergrond.

Adem diep in voor je start
Woorden uit je hart
Kies voor 1 of 2 herkenbare thema’s of herinneringen
Oefen je uitvaartspeech hardop
Regel een stand-in
Bezoek vooraf de uitvaartlocatie en jouw spreekstoel

Spreken op een uitvaart

Spreken tijdens een uitvaart is lastig als je dat niet eerder hebt gedaan. Kies daarom woorden die bij jou passen en welke rechtstreeks uit je hart komen (en niet de woorden waarvan je denkt dat je ze moet gebruiken.) Oefen zo vaak als mogelijk is hardop, het liefst met toehoorders. Vraag vooraf om feedback, dat helpt je om jouw afscheidsspeech te maken. Wanneer je een dag later opnieuw bekijkt wat beter kan, zie je dat ook ineens.

Spreken bij een uitvaart gaat makkelijker als je één of twee thema’s of verhalen uit al je notities gebruikt. Welke herinnering maakt je het meest vrolijk of verwarmt je hart? Vrijwel iedereen heeft wel een noemenswaardige prestatie geleverd in zijn of haar leven. Benoem deze. Een vrolijke noot mag zeker ook. Je mag daarbij eerlijk zijn over wat deze persoon voor je betekend heeft en benoemen wat je graag anders had gezien of juist geleerd hebt van jouw dierbare? Ook die situaties zullen de toehoorders herkennen. Herkenning is op dat moment troost.

Nummer de pagina’s
Gebruik grote letters
Een glas water
Lees langzaam een duidelijk
Straal zelfvertrouwen uit

De afsluiting van jouw afscheidsspeech

Een begrafenisrede houden geeft nabestaanden hulp bij het accepteren van de dood van hun dierbare. Hou jouw speech rustig en waardig en laat in het slot alles bij elkaar komen. Sluit af met een wens of een vooruitblik. Wat zal jij het meest missen? En bedank alle aanwezigen voor hun troostrijke aanwezigheid.

"De kans is groot dat je tijdens je uitvaartspeech niet uit je mooie woorden komt door emotie en spanning. Realiseer je dat iedereen aan jouw kant staat, dat het afscheid voor alle aanwezigen verdrietig is. Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die namens jou kan spreken tijdens een uitvaart. Handig is om vooraf de uitvaartlocatie te bezoeken. Dat geeft je vast meer zelfvertrouwen."