Skip to main content
Blauwe lijkwade met rouwbloemwerk van Bloemmarie
Een afscheid om nooit te vergeten

Waden via Buitengewoon Afscheid

Een wade is een soepele, warme rechthoekige stof die je wikkelt om een overledene. Een afscheidswade wordt toegepast in een baar, mand of uitvaartkist. Een lijkwade of baarkleed is een duurzaam alternatief voor een uitvaartkist.

Persoonlijk werk ik als uitvaartondernemer graag samen met kleine ondernemers uit heel Nederland die zorgvuldig en liefdevol te werk gaan. Ik laat je graag kennismaken met die makers van mooie zachte omhulsels.

Lees meer

“Neem vooral eerst de tijd die je nodig hebt.”

Karen AdmiraalUitvaartbegeleider

Viek

Voor Iedereen Een Kist (of wade 😉 )

Viek, gevestigd in Someren is de uitvaartkisten en wade onderneming van Lieke Hurkmans. We leerden elkaar kennen toen Lieke in 2018 met VIEK begon. Eindelijk was er iemand die naast een mooie uitvaartkist, de stofbeleving ook belangrijk vindt! Geen hard kussen en stug ongebleekt katoen. Nee, Lieke doet het anders. Bij haar is alles zacht en zó gemaakt dat het ook lekker ligt en het de aanraking vergroot. Het assortiment van VIEK is zeer betaalbaar. Alle producten zijn zorgvuldig en met de hand afgewerkt. Wat ik zelf heel erg mooi vind, is dat al haar wades dubbelzijdig gevoerd zijn.  De prijzen van Lieke haar waden variëren tussen de €350 en €400.

Website van viek

Wikkelgoed

Opbaren met natuurlijke materialen

Wikkelgoed uit Amsterdam is de eerste onderneming in lijkwaden waar ik mee te maken kreeg toen ik in 2013 begon als uitvaartondernemer. Wikkelgoed is een prachtige onderneming, in 2000 opgericht door Monique Rang. Monique haar visie is dat de dood toenaderbaar, dichtbij en zachter mag worden. Haar missie is dat een afscheidswade het afscheidnemen persoonlijker maakt. En ze heeft volkomen gelijk. De zachte stoffen die zij met Wikkelgoed gebruikt, maken dat nabestaanden zich comfortabeler voelen bij het contact met de overledene. Monique leeft jammer genoeg niet meer. Haar zoon Robbe heeft met zijn compagnon Tom het bedrijf Wikkelgoed overgenomen. Jelle is hun eerste werknemer. Het assortiment en aanbod van Wikkelgoed is groot en heel veelzijdig. Neem daarom snel een kijkje op hun website.

De prijzen variëren tussen de €275 en €1150.

Website van wikkelgoed

Ben je op zoek naar een opbaarplank, mand of misschien wel kist in combinatie bij de wade?

House of Shrouds

Een andere wijze van afscheid nemen

Mariska Sleyffers is de maakster van de waden van House of Shrouds. Een doek die volgens haar zelfs al bij leven gebruikt kan worden, troostend bij het komende afscheid. Een doek die helpt om nieuwe rituelen te maken, om het afscheid zachter en dichterbij te brengen.

In 2017 begon Mariska met het maken van prachtige en duurzame waden die allemaal op fietsafstand van haar thuis worden geproduceerd. Het idee voor deze onderneming ontstond nadat zij de doodscultuur in Azië tijdens een vakantie meemaakte. Nergens daar zag zij harde kisten. Ze werd geraakt door het gebruik van doeken waar de lichamen in waren gewikkeld. Ze verliet na 20 jaar de modeindustrie en maakt nu voor veel families waden waarin haar liefde voor textiel zichtbaar teruggebracht wordt. Een dankbare taak en een mooi alternatief voor de uitvaartkist.

De prijzen van haar waden variëren tussen de €385 en €1095.

Website van House of Shrouds

Koester

Uitvaartproducten en afscheidswades van vilt, duurzaam en verantwoord

Saskia Beentjes is de ondernemersvrouw achter Koester in Boskoop. Zij maakt met de hand van Nederlands schapenwol prachtige viltenwades. Haar visie is duurzaam en verantwoord ondernemen. Naast dat zij werkt met locale schapen is ook de levensconditie van het schaap van belang. Alle schapen waar zij het wol van verwerkt, grazen vrij op natuurlijke gebieden of leven op het erf van een hobbyboer. In het maakproces gebruikt zij geen chemicaliën. Wil je een gekleurde wade? Dat kan. Zo creëert zij met o.a. henna, cochenille, rabarberwortel en meekrap prachtige kleuren.

Saskia staat altijd open voor een persoonlijk kennismakingsgesprek in haar atelier Misschien wil je zelfs bij het maakproces aanwezig zijn. Mensen kopen de vilten wades van Koester tijdens leven als plaid voor over de bank of aan de muur. De vilten wade van de overledene kun je meenemen wanneer je niet wilt dat deze wordt meegecremeerd of begraven.

Een handgemaakte vilten wade van Koester kost €840.

Website van koester

Cocon Textiles

Wol, linnen en garens als door het licht gekust

Christel van Calsteren is de vrouw achter Cocon Textiles uit Amsterdam. Met haar textiel design achtergrond vind ik dat Christel afscheidswades vanuit een nieuw oogpunt benadert. Christel haar wades zijn superzacht en dubbelgevoerd. Wat vooral mooi en bijzonder is, is haar keuze voor satijn (biologisch geteeld) en dat ze de wades zo maakt dat de zomen niet zichtbaar zijn in de handgemaakte wades. De kleurcombinaties zijn gedurfd, buitengewoon en uniek, naar wens van de klant. Kies je voor een afscheidswade van Cocon Textiles? Dan kun je een liefdevol zorgvuldig verpakt pakketje tegemoet zien, in combinatie met een persoonlijk geursteentje.

De prachtige en lekker ruikende wade van Cocon Textiles kosten tussen de €375,- en €1175 per stuk.

Website van Cocon Textiles