Skip to main content

In de buitenlucht afscheid nemen, ik vertel je er maar al te graag meer over!

En weet je waarom?

  1. Rust. We voelen ons vaak allemaal op ons gemak in de buitenlucht, in de zon, de voeten verbonden met de aarde. Zeker op een plek die voor jou en je nabestaanden vertrouwd is.
  2. Ruimte. Voor altijd afscheid nemen is zo’n beladen moment en wanneer er, zoals in de natuur, geen muren om je heen zijn, is afscheid nemen ineens echt heel anders, zachter en lieflijker.
  3. Keuzes. De keuze aan locaties lijkt oneindig. Je kunt jouw persoonlijkheid, jouw geleefde leven terug laten komen in een afscheid op een van de vele buitenlocaties; het strand, je eigen achtertuin of die van een goede vriend, op het voetbalveld, de manege of op de camping.v

Ooit had ik een afscheidsbijeenkomst in een manege, in de overdekte rijbak. Paarden waren namelijk zijn allergrootste hobby en liefde. Vanzelfspekend dat de plek waar hij zoveel uren had doorgebracht dé plek was voor zijn uitvaartceremonie. Om alle genodigden nou in een bak met zand te laten zitten of staan vonden we niet z’n goed idee, Ik regelde daarom een tijdelijke vloer, stoere stoelen en tafels en zorgde ervoor dat de cateraar van alle voorzieningen was voorzien. Er waren genoeg gastdames en -heren om alle genodigden naar de plek hun zit- of staplaats te brengen. Het afscheid was werkelijk prachtig en zo naar zijn wens…..

Karen Admiraal

Wat is een buitenceremonie nu eigenlijk?

Elke buitenceremonie is anders, omdat jij of je nabestaanden deze vanuit een eigen wens, budget en ideeën vormgeven. De mogelijkheden voor deze ceremonie zijn onuitputtelijk en niet alleen wat locaties betreft. Ook de tent of een andere beschutting tegen zon of regen, de catering, de stoelen, de tafels, de setting, de bloemen, de verlichting en de live muziek, werkelijk bijna alles is mogelijk.

Ter inspiratie vind je hier een door mij en mijn collega-partners gemaakte video- en fotoreportage van een in scene gezette uitvaart in de buitenlucht. De uitvaartlocatie voor de stijlshoot was het terrein van Delfland Hoeve in Delft . 

Wat komt er kijken bij een ceremonie in de buitenlucht?

De eerste vragen die je mij wilt stellen zijn waarschijnlijk deze; ‘Wat moet ik allemaal regelen voor een dienst in de buitenlucht? Is dat niet veel gedoe voor mijn nabestaanden? En is dat niet veel duurder dan een gewone afscheidsdienst in een crematorium bijvoorbeeld?’

Mijn vragen aan jou zijn dan;

a. Wat zijn jouw wensen voor een ceremonie in de natuur?

Goed om helder te krijgen wat jij je voorstelt bij een afscheid in de natuur.

b. Welke buitenplek kies jij?

Het vraagt om een beetje omdenken, maar echt elke plek die makkelijk bereikbaar is en genoeg ruimte biedt voor alle genodigden zou een potentiële buitenlocatie kunnen zijn. Eigenlijk is geen plek te gek. Graag focus ik mij samen met jou en jouw dierbaren op een passend afscheid. En wanneer jij graag in de buitenlucht bent, dan kijk ik dolgraag naar passende en mooie buitenlocaties. Belangrijk om rekening mee te houden, is of jouw locatie ook voorzien is van electriciteit, water en toiletten. Ook voldoende parkeerruimte is wenselijk. Maar in alle eerlijkheid, wanneer deze er niet zijn, regel ik dat ze er komen. Natuurlijk is deze laatste optie zeer kostbaar. Ik adviseer daarom een locatie te zoeken waar de bovenstaande basis aanwezig is.

c. Een buitenceremonie is niet duurder dan een gewone afscheidsceremonie.

Juist bij een afscheidsceremonie op een buitenlocatie, zijn heel veel kosten variabel en dus zelf creatief in te vullen naar eigen budget. Je betaalt geen vaste kosten voor de huur van bijvoorbeeld een ruimte, zeker niet als je kiest voor je achtertuin of een locatie op het strand. Dat kost niets of weinig.

Uitvaart in de tuin in Brabant

Praktische zaken voor een buitenceremonie regel ik voor je.

Jij kiest voor een buitenceremonie, ik ontzorg jou en je nabestaanden door alles (als het moglijk is vooraf) te regelen. Na ons voorgesprek maak ik een moodboard om te checken of ik je wensen goed vertaald heb naar een ceremonie. Daarbij houd ik rekening met jouw budget. Een aantal praktische zaken moeten mogelijk geregeld worden;

  1. Vergunning; wanneer de locatie waar jij voor kiest op een openbaar terrein is dan zal ik samen met de gemeente een vergunning proberen te regelen. Wanneer we tijdens een voorgesprek een locatie kiezen, kan ik vooraf de vergunning in orde maken.
  2. Gastvrouwen of –heren;ik werk samen met een vertrouwd team van professionals. Mijn team ontvangt de genodigden en helpt waar nodig bij het parkeren, het informeren over de looproute en bijvoorbeeld bij het plaatsen van meegebrachte bloemen, foto’s of het condoleanceboek.
  3. Technicus; samen met mijn geluidstechnicus zorg ik ervoor dat alle sprekers en alle gekozen muziek goed hoorbaar zijn, ook voor hen die achteraan zitten of minder goed horen. Heb je gekozen voor live muziek? Dan neem ik contact op met deze muziekpartners.
  4. Kleine,persoonlijke details zijn vaak belangrijker dan de grote, rode lijn; fijne stoelen, mooie tafels, een spreekgestoelte, lantaarns voor kaarsen, een herinnerings- of fotoslinger (een fotopresentatie is vaak door het buitenlicht niet de beste optie), een welkomstbord met een mooie groet, bloementafels, een schildersezel voor een foto, schragen voor de uitvaartkist, een tent of een doek wanneer het regent of de zon fel schijnt, de benodigde faciliteiten voor een cateraar en live muziek, ik regel alles voor je.
  5. Een tent; het weer in Nederland is niet altijd even betrouwbaar. Goed dus om rekening te houden met wisselende weersomstandigheden, droog zitten is toch wel heel prettig. Mijn ervaring is dat genodigden een buitenceremonie vaak zo bijzonder vinden, dat ze met alle liefde ook vanonder een pluutje de ceremonie bijwonen. Een tent is een veilige keuze om narigheden door het weer te voorkomen. De prijs van een tent is afhankelijk van de grootte en of wij deze zelf kunnen ophalen en opzetten. Ik geef je hierin graag advies en tips.

Kan ik als nabestaande helpen bij het voorbereiden van de buitenceremonie?

Tuurlijk, het is zelfs een troostrijke opgave, zeker voor kleine en jonge kinderen. Een overlijden is een emotioneel zware periode. Wanneer het opbouwen en de uitvaartbijeenkomst op dezelfde dag moeten plaatsvinden, is meehelpen wellicht net iets teveel gevraagd. Wanneer jij graag wilt helpen, plannen we de condoleance, de afscheidsdienst en het finale afscheid zo, dat niet alles op 1 dag plaatsvindt. Zo hebben we tijd en rust genoeg om bijvoorbeeld een tent op te zetten en alle besproken details en wensen terug te laten komen op die locatie.

Lukt het je toch niet? Geen probleem. Een paar van je goede vrienden of buren zijn vaak ook bereid om te helpen. Binnen mijn team van collega’s zijn er ook altijd een aantal beschikbaar om bij de voorbereidingen te assisteren. Wat weinig energie kost en zelfs geruststellend werkt is jouw hulp en aanwezigheid bij het laatste deel, de final tough. Samen zetten we dan de puntjes op de i en zorgen we ervoor dat alles naar zin klaarstaat.

De Natuurbegraafplaats; met oog en hart voor de natuur.

Ieder natuurtheater mag je afhuren voor alleen de ceremonie. Denk bijvoorbeeld aan natuurbegraafplaats De Utrecht in Esbeek (bij Tilburg). Alle voorzieningen zijn op deze plek voorhanden en zij bieden dezelfde sfeer en ervaring als hierboven omschreven. Wil je meer weten over begraven worden op een natuurbegraafplaats? Ik geef je graag alle informatie.

Alle natuurbegraafplaatsen in Nederland hebben een natuurtheater waar de uitvaartceremonie in de buitenlucht  kan plaatsvinden. Wanneer je op zoek bent naar een buitenlocatie waar alles al aanwezig is, dan adviseer ik je te kiezen voor ceremonie op een natuurbegraafplaats. Dit kan ook wanneer je niet kiest voor natuurbegraven zelf.