Skip to main content

Natuurbegraafplaats Zomerlanden

Wil jij de keuze maken voor een natuurlijke, eeuwige rustplaats voor jou of een geliefde? Neem dan eens een kijkje op Zomerlanden, een natuurbegraafplaats in Zuid Holland nabij Heinenoord. Sinds oktober 2021 kun je daar een eigen graf kopen dat werkelijk blijvend is en nooit wordt geruimd, echt tot in de eeuwigheid dus…

Tussen de Oude Maas en het polderlandschap ligt een vijftig jaar oud oeverbos, Zomerlanden. Alleen die naam betovert al, nietwaar? De natuurbegraafplaats is onderdeel van het nationale landschap Hoeksche Waard. Het mooie aan deze begraafplaats is dat ze erg investeert in de ontwikkeling van de zogenoemde mantel- en zoomvegetatie om meer openheid in het bos te creëren en geleidelijk de biodiversiteit en de natuurbeleving te versterken.

Natuurbegraven in regio Zuid-Holland

Zomerlanden is niet de enige natuurbegraafplaats in Zuid-Holland. Zo bestaan Hofwijk in Rotterdam en Natuurbegraafplaats IJsselhof in Gouda al jaren. Het verschil met Zomerlanden is dat deze laatste natuurbegraafplaats geen onderdeel is van een klassieke begraafplaats maar helemaal op zichzelf staat. Daarnaast is Zomerlanden in verhouding groter dan de beide andere begraafplaatsen en zijn zij aangeschreven bij de branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen, die de kwaliteit m.b.t. natuurbegraven bewaken. De landschapsarchitectuur van Hofwijk en IJsselhof lijkt zeker op een natuurbegraafplaats, maar je koopt nog steeds grafrechten voor een circa aantal jaar. Het graf is daarmee niet voor altijd en eeuwig.. En laat dat nu precies iets zijn waar natuurliefhebbers juist voor kiezen; eeuwige grafrust…

Natuurgraf op natuurbegraafplaats met veldbloemen

Begraven of buitengewoon natuurbegraven?

Duurzaam begraven op een prachtige plek

Persoonlijk vind ik natuurbegraven de mooiste vorm van begraven vergeleken met het meer traditioneel begraven op een gemeentelijke begraafplaats.

Met een natuurbegraving zorg je er namelijk voor dat het stukje natuur voor altijd beschermd blijft. En zeg nu eerlijk, van dit type natuurbehoud hebben we toch nog veel té weinig in Nederland?

Daarnaast heb je met natuurbegraven geen kopzorgen over welk grafmonument je voor een dierbare moet kiezen. De vrije natuur bepaalt namelijk wat erop gaat groeien, eten, drinken, lopen en wat er vliegt boven het graf.

Natuurbegraafplaatsen zijn geen kille plekken maar juist fijne plekken en vaak onderdeel van een bijzonder wandelgebied waar het leven en de dood prachtig samenkomen. Een plek waar je waarschijnlijk juist graag heen gaat op een bijzondere dag!

Binnen of buiten afscheid nemen

“Kies voor een grafceremonie buiten of een afscheidsceremonie binnen.”

Op natuurbegraafplaats Zomerlanden kan ik de afscheidsbijeenkomst vormgeven in de nieuwe ceremonieruimte van de begraafplaats zelf. Deze buitengewoon mooie, lichte en moderne ruimte is geschikt voor ongeveer 120 genodigden. De sfeer die de ruimte uitstraalt is informeel, precies passend bij de plek zelf.

Het is een plaats waar je werkelijk met zicht op de natuur afscheid kan nemen. ‘s Zomers kunnen we zelfs de deuren naar het terras openslaan. Zo halen we de natuur een beetje naar binnen. En natuurlijk is deze ruimte voorzien van hoogkwalitatieve techniek, beeld en geluid, noodzakelijk voor elke afscheidsceremonie.

Een andere optie op deze duurzame begraafplaats is een grafceremonie op de gekozen plek zelf of de afscheidsbijeenkomst elders houden. Denk daarbij aan een thuisceremonie of een afscheid op een mooie horeca- of evenementenlocatie naar wens. Je kunt in dat geval met het gehele gezelschap of in besloten kring afsluiten met een begrafenis of uitvaart bij Zomerlanden.

Wist je dat mensen steeds meer kiezen voor eerst begraven en pas daarna een ceremonie houden? Na alle formaliteiten is achteraf samenkomen vaak ontspannender en informeler. Napraten over alles wat er in die week ervoor is gebeurd, werkt troostrijk.

Duurzame uitvaart in optima forma

Wanneer je kiest voor een natuurbegrafenis, kies je vaak vanuit je liefde voor de natuur voor deze manier van begraven. Voor eeuwig ons lichaam begraven betekent ook dat je oog en liefde voelt voor die natuur. Daarom moet alles wat een dierbare draagt van natuurlijk materiaal en snel afbreekbaar zijn. Denk aan;

1. Een wilgentenen mand, populier houten uitvaartkist of opbaarplank.

2.  Een mooie vilten waden of de Loopkist die is gemaakt van het schimmelnetwerk van een paddestoel.

Het oude en jonge bos van Zomerlanden

Natuurbegraafplaats Zomerlanden bestaat uit twee heel verschillende stukjes grond, een oud en een nieuw bos. Elk stukje bos met ieder zijn eigen verhaal en een unieke beleving.

Oud bos

De plek die aan het water ligt, is dichtbegroeid, er staan prachtige oude wilgenbomen en er ploppen nu ik dit schrijf (januari 2022) heel veel paddestoelen uit de grond, heel sprookjesachtig. Het stukje aan het fietspad, daar groeien populieren bomen en vult het plantje springbalsemien een magische groene deken. De naasten creëren het pad dan zelf en hoe vaker het pad bewandelt wordt hoe meer het en pad intact blijft. Persoonlijk vind ik een plekje dieper de natuur in wat meer eigen en intiemer.

Jong bos

Het jonge bos geeft mij het gevoel van de biesbosch, waterrijk, grassen, essenbomen en veel meer openheid. Bloemen krijgen hier meer de kans om te groeien en is hier veel biodiversiteit met name door het plaatsen van kruiden. Dit maakt dat het hier in de zomer een zee is van vlinders, torretjes, zweefvliegjes, bijen en andere insecten. Het leeft dan volop, zo buitengewoon. Elk jaargetijde heeft een eigen karakter en beleving, zeker ook de winters.

“Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Hiermee geef je een lichaam terug aan de natuur. Respect voor de overledene en respect voor natuur en milieu.”

Voordelen en kosten natuurbegraven of een natuurgraf

·      behoud van natuur voor volgende generaties; duurzame, milieuvriendelijke manier van begraven

·       eeuwige grafrust; deze laatste rustplaats is voor onbepaalde tijd, je kunt zelf een rustplek kiezen

·       een persoonlijke invulling van een laatste rustplaats voor iedereen, met welke levensbeschouwing, geloofsovertuiging en culturele achtergrond dan ook

·       geen zorgen voor nabestaanden, geen onderhoud en zorgen grafrechten en grafkosten

·       lage, eenmalige begrafeniskosten, geen kosten voor een grafmonument. Er is geen onderhoud nodig, Moeder Natuur onderhoudt het graf.

·       Na een crematie is het mogelijk om voor een urn een plek te reserveren (urngraf) De urn moet van natuurlijk afbreekbaar materiaal zijn.

Duurzame uitvaart