Skip to main content

Het koelen op basis van graszoden

Een graszoden opbaring is een natuurlijk opbaring waarbij we gebruik maken van gras om de ruimte rondom de overledene te verkoelen. Deze opbaringsmethode komt uit Zwitserland en is door een groep antroposofen naar Nederland gebracht.  Het is een opbaringsmethode die wordt omschreven in het boek “De wereld van de gestorvenen” van Rudolf Steiner. Rudolf beschrijft dat de ziel van de overledene kan worden verstoord door het geluid van een koelplaat terwijl de zielenrust juist moet worden bewaakt. De graszoden methode is natuurlijk en heeft een verkoelende werking. De koolstofassimilatie maakt dat warmte uit de directe omgeving wordt onttrokken, omdat gras warmte nodig heeft. Een natuurlijke en serene manier voor het verkoelen van een ruimte en daarmee dus ook voor de overledene.  

“Een opbaring met graszoden is een duurzame en mensvriendelijke opbaringmethode, waarbij rust en sereniteit centraal staat. ”

Puntsgewijs hoe de graszoden opbaring wordt uitgevoerd:

  • Verzorg het lichaam van een overledene zorgvuldig en maak hierbij gebruik van schone verzorgingsproducten, schone kleding en reinig het lichaam goed met pure alcohol.
  • Zorg voor graszoden, het liefste met wortel van circa 7 cm dik.
  • In de zomer zijn graszoden verkrijgbaar in het tuincentrum, in de winter trekken we een ander planNiet iedereen heeft de mogelijkheid om de zoden uit eigen tuin te scheppen. In de zomer kan je ze heel eenvoudig aanschaffen bij een tuincentrum. ‘s Winters verkopen tuincentra ze niet en moet je ergens anders het gras vandaan halen. Misschien wel uit de tuin van een goede vriend of van het voetbalveld van je zoon. Wanneer je voor het laatste kiest, moet je natuurlijk het gras altijd terugplanten na gebruik.
  • Verdeel de graszoden op iets wat geen water doorlaat. (Ik heb schalen van 40x40cm waar ik de zoden over verdeel. 4 tot 6 schalen van dit formaat is meer dan voldoende.)
  • Besprenkel het gras tweemaal daags met een mengsel van water met rozemarijn badolie en kwartsdruppels. (Dit mengsel heb ik mocht een familie hiervoor kiezen.)
  • Het gras staat op de grond rondom en onder de overledene (de overledene ligt er niet op).
  • Het mengsel waarmee je het gras besproeit, versterkt de verdamping maar zorgt ook voor een aangename geur in de ruimte.
  • Mijn advies is om de opbaring niet langer te laten duren dan 5 dagen. Dit is overigens ook de gemiddelde duur dat een overledene vaak thuis (met koeling of thanatopraxie) opgebaard wordt.
  • Zorg dat de omgeving niet heel warm wordt. Probeer de 18 graden aan te houden.
  • Open alle ramen en tocht altijd wanneer er bezoek is geweest want mensen verwarmen een ruimte snel. Maak op hele warme dagen gebruik van een airco of bakken met ijswater.

“Iedere dag was Karen er om het lichaam van mijn vrouw in de gaten te houden en de graszoden te verzorgen. Ze sprak altijd liefdevol met mijn vrouw en reinigde haar lichaam met alcohol. Ze creëerde een geur in huis die heel aangenaam was en waar ik een fijne herinnering aan over heb gehouden. Mijn vrouw hechtte veel waarde aan deze opbaringsvorm, ikzelf was vooraf een beetje huiverig maar ze is zes dagen zo mooi gebleven. Nu wil ik deze opbaringsmethode ook voor mezelf wanneer het mijn tijd is.”

Buitengewoon Afscheid heeft mooie thuisopbaringen begeleid met graszoden van 3 tot 8 dagen. De ene overledene gaf sneller het signaal van afronden dan de ander. In alle gevallen kijken de families positief terug op de gemaakte keuze.

Er kunnen altijd omstandigheden zijn waarbij door bijvoorbeeld een extreem hoge buitentemperatuur of een slechte conditie van het lichaam door ziekte en/of veel medicijngebruik we de mand, kist of wade eerder dan gewenst moeten sluiten. Omdat ik dagelijks langskom om de thuisopbaring te controleren zal ik families hierin tijdig berichten en dit liefdevol begeleiden. Volgens Rudolf Steiner blikt de overledene terug op zijn levenstableau de eerste drie dragen. Volgens de antroposofie kan daarom de kist daarna gesloten worden.

Naast de graszoden opbaring is er ook een andere mooie natuurlijke manier van opbaren, de Bio Sac 200. Hierover schreef ik eerder een artikel.